søndag 9. oktober 2011

Bærekraftig Utvikling


Gula Gula – Mari Boine

Mari Boine er en samisk sanger og musiker som har modernisert den samiske folketonen med innslag av jazz og rock. Hun laget også musikken til den norske spillefilmen «Kautokeinoopprøret».
"Gula Gula" er den mest kjente sangen fra Mari Boines album med samme navn. Den kom ut i 1989. "Gula Gula" besitter en meget gripende tekst. Den handler om måten vi mennesker er med på å ødelegge moderjord på, og at det må ta slutt. Den sier: hør på våre forfedres stemmer. De spør hvorfor vi lar jorda bli forurenset, forgiftet og utslitt. De minner oss på hvor vi kommer fra. DE sier at jorda er vår mor, hvis vi dreper den, dør vi med den.

Jeg har valgt denne videoen av «Gula Gula»:  http://www.youtube.com/watch?v=QlIMqqd2nsU. Den viser på hvilken måte mennesker forurenser jorden på, og den gir spesielt innblikk i testing av våpen, og spesielt atomvåpen, under den kalde krigen. Samspillet mellom musikk og bilde er meget bra og det får oss til å tenke. Mari Boines smått magiske røst fører luller oss inn i en transe som gjør at ingenting blir viktigere enn det hun formidler. Selv om man ikke skjønner samisk, og ikke forstår teksten, skjønner man likevel hva den handler om i det store og hele. Vi føler medlidenhet og får en ekstra glød til å kjempe mot global oppvarming, samt sette en stopper for all forurensing av den sorten som blir framstilt i videoen.