tirsdag 6. desember 2011

Arbeidslogg for fordypningstema

NAVN: Tarjei Bakken


TEMA: Adaptasjon, fra bok til film


PROBLEMSTILLING:
 Hvilke forskjeller finnes i handlingen og situasjoner i bok og film? Hvorfor er de der? Hvordan blir personene framstilt i film kontra bok? Har de noen utvikling i løpet av historien?

HVA JEG HAR GJORT

Det hele begynte i starten av denne terminen da vi skulle velge et tema for særemnet. Jeg var veldig usikker på hva jeg ville fordype meg i. Egentlig synes jeg filmsjangeren i seg selv virket interessant. I begynnelsen, den første måneden, var egentlig dette temaet mitt, det var filmsjangeren og dens virkemidler som jeg ville jobbe med og fordype meg i. Etter hvert oppdaget jeg likevel størrelsen rundt hele filmsjangeren og hvilke virkemidler som spilte inn, samt alle måtene de kunne virke inn på. Når jeg skjønte dette falt flere biter på plass. Jeg kunne rett og slett ikke velge et så stort og omfattende tema. Hva som skulle tas med og ikke ble en kjempebelastning som jeg, der og da, ikke følte meg kapabel til å håndtere. Hva som da skulle bli det nye tema var vanskelig. Jeg hadde allerede brukt lang tid på å velge det første temaet, samt finne stoff, før jeg forkastet det. Jeg ville holde meg innenfor noe som hadde med film og gjøre, men som ikke hadde et like bredt spekter i valgmuligheter. Etter mye om og men ble det adaptasjon. Utover i slutten av september og starten av oktober valgte jeg å fordype meg i adaptasjonen mellom «Harry Potter og Ildbegeret», bok og film. Dette var en fortelling jeg allerede kjente godt, hadde et godt forhold til og jeg følte det var flere problemstillinger jeg her kunne ta tak i. For endte gang begynte jeg dermed å lese den fjerde boka til JK Rowling om trollmannen Harry Potter. Den 26. September la jeg ut mine første tanker om problemstillinger til tema. Jeg tenkte da hovedsakelig på forskjeller og likheter innenfor handling og situasjoner. Senere har jeg også fylt på med hvordan personene forandrer seg og hvordan de blir framstilt i filmen kontra bok. Fra oktober leste jeg litt i boka nesten hver dag på senga. Det jeg da tenkte på var detaljer samt det helhetlige bildet i boka, slik at jeg kunne få en god oversikt over ting som kanskje kunne være annerledes i filmen. Underveis som jeg leste boka så jeg også filmen flere ganger. Jeg følte det kunne være smart med tanke på å se parallellene i handlingene mens stoffet fra boka fortsatt var ferskt. Jeg ble ferdig med boka i starten av desember. Mandag den 5. Desember så jeg filmen som en siste sjekk på at det ikke vare noe vesentlig jeg hadde glemt. På skolen i norsktimene på Mandag 5. begynte jeg å lage PPT-presentasjonen. Dette fortsatte jeg med på tirsdagen, samt at jeg begynte på et lite stikkordsark til selve framføringa i tilfelle jeg skulle få hjerneteppe når jeg står der oppe. Det siste jeg nå har gjort er da å skrive ferdig denne loggen



PLAN FOR TIDEN FRAMOVER
Nå er det jo bare tre dager til min framføring. Tiden framover vil nok derfor hovedsakelig gå med til å forberede powerpointen best mulig, fullføre stikkordsarket og gjøre meg så klar jeg kan til framføringa på fredag. I tillegg ville jeg kanskje måtte «skumme» over enkelte situasjoner i boka bare for å sjekke at det jeg har stemmer overens med bok og film. Utenom dette vil jeg nok bare gå gjennom presentasjonen, justere enkelte ting, før jeg bare må forberede meg mentalt fram mot fredag 9. desember.



PROBLEMER UNDERVEIS
I mitt tilfelle oppstod det flere problemer underveis. Jeg har allerede nevnt noen av de, med tanke på valg av tema osv. I tillegg til det jeg allerede har nevnt skal det sies at jeg egentlig ikke hadde lyst til å velge adaptasjon. Jeg trodde jo at det ville passe meg som «hånd i hanske», men ut ifra det jeg hørte virket det som brorparten av klassen også hadde valgt det som tema. Jeg satt faktisk langt om lenge å tenkte før jeg endelig bestemte meg for at jeg måtte ta adaptasjon, fristelsen var rett og slett for stor. Det neste problemet ble jo valg av bok og film. Hvilke skulle jeg velge? Her også brukte jeg noe tid på å tenke meg fram. Omsider måtte jeg nesten bare ta en av de historiene som faller hjertet mitt nærmest, nemlig en av de syv bøkene om Harry Potter. Det ble til slutt Ildbegeret. Da jeg nå hadde brukt en snau måned på å få valgt tema må jeg si at jeg følte et visst tidspress med tanke på «deadline-day». Men jeg anser meg selv som en ganske effektiv person og hadde derfor likevel god tro på at jeg skulle bli ferdig i tide. Underveis i løpet av Oktober-November begynte jeg likevel å bli litt nervøs. Plutselig oppstod det en hel del innleveringer, prøver og andre lekser som satte en stopper for særemnet og jeg glemte en stund hvor vesentlig det ville være for norskkarakteren. Jeg skal ikke legge skjul på at det hendte mer enn en gang jeg måtte sitte over midnatt for å gjøre ferdig enkelte oppgaver i fag som treningslære og – ledelse. Noe som gjorde saken enda mer problematisk var at jeg glemte boka hjemme da jeg sist uke var på samling. Heldigvis visste jeg at jeg ikke hadde mange sidene igjen og at det antakelig ville gå, men jeg skal ikke skyve under teppet at jeg var en tanke nervøs. Som du ser har jeg vært innom flere problematiske perioder, men likevel er jeg klar til framføring fredag 9. Desember 2011.